Cazul Cristi Danileț distruge credibilitatea CSM

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț a declanșat un adevărat tsunami. Judecătorul clujean a fost pedepsit pentru că a postat pe TikTok niște filmulețe care îl arătau în timp ce își tundea gardul viu, curăța o piscină sau exersa mișcări de karate, în condițiile în care magistratul clujean practică cu regularitate artele marțiale. Cristi Danileț a precizat deja că va ataca decizia CSM cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Încă din primele ore de după luarea acestei decizii, au existat mii de reacții critice ale reprezentanților societății civile. Însă au apărut și îngrijorări exprimate de partenerii internaționali ai României.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație.

Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA.

Experții în Justiție sunt de părere că decizia de excludere a lui Cristi Danileț din magistratură se va regăsi și în monitorizarea realizată de Comisia Europeană. Ei mai afirmă că astfel de decizii dau apă la moară celor care contestă independența și maturitatea sistemului judiciar și, în consecință, se opun admiterii României în Spațiul Schengen.

La rândul său, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat la decizia CSM. ”Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021. Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile.

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme.

Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată, așa cum, repet, dl judecător Danileț a declarat public.

Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv”.

Related posts

Leave a Comment